Falkflogdalen



Utsikt fra Stabburdalvatnet og opp mot Dalsvatnan en fin høstdag.

Falkflogdalen er en vakker dal som strekker seg innover på baksiden av Børvasstindene sett fra Bodø.
Dalføret er omtalt av mange vandrere som det vakreste på jord, og dalen er spesiell, den saken er klar.


Snaue 5 mil i bil fra Bodø, over saltstraumbrua og forbi vakkert landskap.

Turen inn til Falkflogdalen starter enklest fra Valnesvatnet. Her er det parkeringsmuligheter og tidvis god sti å gå på. Alternativt leier man båt av Bodø Jeger og Fiskeforening for en rimelig penge. Det tar mellom 35-50 minutter å ro seg til Falkflogvika, der stien inn til selve Falkflogdalen begynner. Man kan også gå langs Valnesvatnet, og det tar ca en time til fots. Smak og behag!



Når skal man ta turen inn i Falkflogdalen?Skal man dømme ut i fra når man ser andre folk der, så er juli høytiden. Dette henger sikkert sammen med ferieavvikling og den slags. Faktum er at det vinterstid er muligheter for fine skiturer og på senvinteren godt ørretfiske på isen.


Vårfisket i Falkflogdalen kan være spennende. Vått men spennende.

Om våren, det vil si litt ut i juni, er det mye smeltevann i dalføret. På grunn av at dalen er relativt smal og har høye topper på begge sider, henger gjerne regnskyene igjen. Små bekker blir fine fiskeelver og ørreten har utvidete beitemuligheter langt inn på det som er land litt senere på året.

Her er det lett for en ørret å finne seg mat. Om våren ser det tidvis ut som ett vann, da er det en fordel å vite hvor dyprenna befinner seg ellers på året for å kunne sikre seg fangst.

Et knippe fisk fanget i det som sommerstid er en sildrebekk, men som her var en klassisk ørretelv.

Fra midten av juli til gytetiden begynner i rypejakttiden er fisken feitest og fangstene størst. Men prøv gjerne en tur rett før snøen legger seg også, det blir mye det samme som på våren, fisken er lettere å finne. Da gjerne i nærheten av gyteområder.

Her er en typisk fiskeplass sent på høsten. Oppsøker du sånne småpytter i forbindelse med større vann like før mørket siger på, er mulighetene store for fangst. Fisk gjerne med lett utstyr, det kan lønne seg.

Denne karen var ferdig med gytingen og ble kveldsmat for to fjellfanter med bare Toro Rett-i-Koppen igjen i sekken.

Kvaliteten på ørreten varierer ganske mye. Både i forhold til tid på året og på hvor i Falkflogdalen man fanger fisken. Lengst ned i dalføret kan man være uheldig å få en og annen fisk med måkemark og fiskandmark. Dette er typisk for ørretvann i nærheten av hav, og Falkflogdalen er nettopp det.
Ved sterke infeksjoner av disse markene, som befinner seg på larvestadiet i ørret, kan man finne cyster inne i selve bukveggen. Det er ikke farlig å spise, men jeg for min del lar det være.
Lenger opp i dalen blir kvaliteten på fisken bedre, og selv har jeg ikke fått dårlig fisk i de høyereliggende vannene.


Øverst i Falkflogdalen ved Kjerkesteinvatnet. Dalsvatnan sees til høyre i bilde.

Dalsvatnan en høstdag. Blikk stille og ingen vak. Det endret seg når skumringstimen kom.

Hvor skal man fiske?
Fra man går ut av bilen ved Valnesvatnet er fiskemulighetene gode. Går man stien langs Valnesvatnet er det flere steder det er verdt å prøve seg underveis før man kommer til Falkflogvika.

Nedre Falklågvatnet er det første vannet man kommer til. Her går det en og annen storfisk og det er noen åpenbare fiskeplasser man lett finner frem til. Fine steder å sette opp teltet finnes også. Prøv en sluk med kobber og rødt på morgenkvisten og middagen kan være sikret.

Nedre Falkflågvatnet og en god fiskeplass.

Øvre Falkflågvatnet er tidvis veldig grunt og er best egnet for mark og fluefiske. Videre derifra er det egentlig bare gode fiskevann og terrenget gjør det umulig å ikke finne de.
Han hadde nok rett, han Lars Monsen i serien "På tur med Lars Monsen", når han fisket i Falkflogdalen: "skal du ha de virkelig store, må du nok i retning Saltfjellet". Selv om det er en påstand det er mulig å være uenig i også.



Liker du å være på tur i flott natur og spise ørret du har fanget selv, er Falkflogdalen virkelig verdt et besøk. Og har du først vært her inne en gang, kommer du garantert tilbake!

Praktisk info:
Fiskekort kjøpes på Coop-butikken etter Saltstraumbrua er passert.
Leie av båt får du gjort på Bertnes Geosenter i Bodø.

Kommentarer

  1. Fantastiske bilder fra turene dine!
    Takk for at du deler gode historier og erfaringer fra Bodømarka =)
    mvh Thord.

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig tilbakemelding Thord!
    Det kommer flere turer og erfaringer i løpet av 2016 så følg med videre.

    SvarSlett
  3. Jeg koser meg veldig inne på denne bloggen :)
    Sånn stemning at jeg sitter i stua med fjellskoene på :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig da :) Det kommer mer, så behold fjellskoene på!

      Slett
  4. Hei

    lurer på om det er statskort som gjelder fra flakflåvatnet til dalsvatnene ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Det er eget kort for Falkflogdalen og eget kort for Valnesvatnet. Fås kjøpt på Coop'en i Saltstraumen blant annet. God tur :)

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg