Fisking for nybegynnere: den gyldne middelvei



Jeg får en del spørsmål av typen:
- Hva skal jeg fiske med for å få fisk?
- Hvilken sluk er best?
- Hvor er det lettest å få fisk?

På generelt grunnlag er dette vanskelig å svare på, for det avhenger om man skal fiske på fjellet, i skogsvann eller i elv, og så kommer det an på vær og vind og tid på året. Masse å ta hensyn til der altså.

Men det finnes en «gylden middelvei» når det gjelder metoder og utstyr som oftest fungerer greit.

Erfarne fiskere vil ha mange tilleggsopplysninger å komme med i forhold til min gyldne middelvei, og jeg er ydmyk i forhold til å være veldig belærende her.
Men dette er ment som hjelp til de av dere som har lyst til å fiske men ikke helt vet hvordan eller med hva slags utstyr.

Aller først; hva slags utstyr trenger du:

Fiskestang: 7 - 9 fot lang med vektklasse 3-15 eller 5-20gr
Haspelsnelle: beregnet for maks 0,25mm sene
Ofte så selger sportsbutikker på nett og butikk pakkeløsninger som kan være gode kjøp.
De kommer gjerne med fiskesenen ferdig på snellen.
En håv kan også være kjekt å ha, men ingen nødvendighet.

Den sikreste måten å ikke miste fisken på er å bruke håv. 


Sluker:
De vanligste størrelsene på sluker beregnet for ferskvann er fra 7-12 gram.
Sølvkroken sin «Spesial»-serie er kanskje de slukene som fanger mest fisk i løpet av en sesong i Norge. Det henger sammen med at de blir mye brukt, og det er fordi de funger bra.
I tillegg kan det være lurt å ha noen små silde-sluker tilgjengelig. Dette er naturlig føde for ørret.
Jensen Mini-Pirken og Møresilda  i små størrelser er som regel effektive.

Denne ørreten hadde akkurat spist stingsild. Da er det lurt å ha noe som ligner småfisk i slukboksen.

Hvordan fiske med sluk?
Første bud: Ikke tramp ned til vannet / elva, stå litt fra kanten!
Fordel kastene ut i vifteform for å fiske av området der du står. Begynn med korte kast, fisken står ofte nære land hvis du ikke har skremt de vekk på vei til fiskeplassen.
Når du fisker med sluk er som regel hensikten å etterligne fisk. Tenk på det når du sveiver inn og varier hastigheten, gjerne med innlagte korte stopp.



Tell for å vite hvilken dybde du fisker på
Det er lurt å fiske på forskjellige dybder. Fiskene står i forskjellige vannlag avhengig av hva den spiser. Noen ganger rett under vannflaten, andre ganger midt i eller på bunn.
Når sluken treffer vannet, begynn å telle og se hvor langt du kommer før snøret slutter å dra av spolen på snella. Du er da på bunn. Da vet du på de neste kastene hvor nært bunn du fisker, forutsatt at du teller på de neste kastene også.

Spinnere:
De vanligste størrelsene beregnet for ferskvann er fra 4-9 gram.
Droppen»-serien, Panther Martin og Mepps funger bra.
Noen kan sveives inn sakte og noen krever høy fart. Dette står bak på forpakningen.

Mørk spinner i skumringstimen er effektivt! Sveiv rolig, og vær obs på at fisken kan
følge spinneren helt inn til land før den biter på.


Hvordan fiske med spinner?
Hovedpoenget med spinner, er at skjea skal rotere rundt kroppen og lage vibrasjoner i vannet som gjør fisken nysgjerrig. Sørg for at du sveiver inn raskt nok sånn at skjea roterer. Det merker du ved at det blir markant mer motstand i forhold til når den ikke roterer.
Ser du fisk som vaker, prøv å treffe inne i vak-ringene og begynn å sveive raskt inn akkurat under overflaten. Det kan være effektivt hvis fisken beiter høyt i vannet.
Ellers fisker du med spinner på samme vis som med sluk.


Agn:
Å agne med meitemark er kanskje det sikreste kortet for å få fisk.
De vanligste metodene er med søkke på bunn (bunnmeite) eller med dupp.

Mark og søkke måtte til for å lure denne ørreten som veide et kilo

Fest et søkke/blylodd ca 50cm over kroken med mark. Kast ut og stram opp slik at snøret blir stramt. La det ligge en stund, så dra snøret litt innover, for så å la det ligge i ro igjen. Gjenta prosedyren til du har sveivet den helt inn.

Hvis det er mye gress og vegetasjon i vannet eller elven du fisker i, kan dupp være en god ide.
Fest en dupp ca 50cm over kroken med mark. Kast ut og la den drive med vind og strøm. Er det lite respons, dra litt forsiktig i duppen med jevne mellomrom sånn at marken i enden av snøret beveger seg litt. Dette kan være effektivt.



Her brukte jeg mark og dupp og lot den drive med vinden. Spennende å se duppen forsvinne under vann når fisken biter på!

Fluer:
Fluefiske er ikke bare forbeholdt de med fluestang. De går fint an å bruke i kombinasjon med en dupp (som med mark og dupp, men med lenger avstand fra dupp til flue), eller i enden av nylonsnøret ved dorging fra båt.
Og klekker det en spesiell type flue der du fisker, er det vanskelig å få fisk på noe annet enn en imitasjon av akkurat den flua.
Det finnes mange typer flue man kan fiske med. Noen flyter, noen synker, noen synker sakte og noen flyter opp fra bunn også. En hel vitenskap!
Men heldigvis trenger det ikke være så komplisert. Finn ut om du vil fiske med «tørrflue» som ligger i ro på vannet eller med «våtflue» som du striper i overflaten etter en dupp. Se på vannflaten, du skal jo etterligne insektene du ser og hvordan de beveger seg.


Imitasjoner av fluen over.

Over ser du vår største døgnflue, som kalles Ephemera Danica, og imitasjoner som er å fås kjøpt i sportsbutikker med bra utvalg av fluer. Jeg kaller de seilbåter, for de ser ut som det når de sitter oppå vannet og lar seg drive rundt med vingene som segl.
Dette er ørretsnacksen over alle snacks, og den lokker de største fiskene opp fra dypet selv midt på høylys dag.

Skogsørret

Og er man litt heldig med både valg av sluk, spinner eller flue, blir man evig lykkelig av å lande en ørret som på bildet. Den tok på mark og dupp, sakte sveivet inn. 

Håper dette var til hjelp for deg som ønsker å begynne å fiske men som har vært usikker på fremgangsmåte og utstyr. 

Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Skitt fiske!

Kommentarer

Populære innlegg