Sjunkhatten nasjonalpark

Nordskaret og Preikestoltinden. 

Sjunkhatten er en av våre nyeste nasjonalparker og ble opprettet i 2010. Den blir ofte omtalt som "barnas nasjonalpark", og regjeringen ville at parken skulle være tilrettelagt for barn og unge. Det betyr at utkantene av nasjonalparken har svært gode stier og at man finner fine gapahuker og leirplasser ikke langt unna bilen.

Grovkalibret ørret fra Sjunkhatten nasjonalpark. Små spinnere og meitemark fungerer som regel bra i dette området.


Det er mange veier inn i nasjonalparken. Området byr på både skog og fjell. 



Området er fint å ferdes i både sommer som vinter, og fiske kan man gjøre året rundt. Fiskebestanden er i godt hold i de fleste vann, noe som tyder på at Valnesfjord grunneierlag har lykkes med kultiveringen. Sætervatnet er verdt et besøk vinterstid for der finnes det en god røyestamme som gjerne tar seg en maggot til frokost.

Sætervatnet har mange spennende viker og bukter å fiske i. Det svømmer store fisker i dette vannet , men de kan være  lunefulle. Vannet er stort og tidvis dypt.

Vinterstid er det som regel en isborlengde tjukk is. Husk å ta med spade...!
Klarer man først å lage hull i den tjukke isen på Sætervatnet blir det som regel fangst også.

Når skal man ta turen inn i nasjonalparken?
Det kommer litt an på hva du er ute etter. Vil du fiske ørret, er sommerhalvåret å foretrekke. I juni og tidlig juli kan det være i overkant mye insekter å slite med, men fisket kan være godt (hvis været er på din side). Røya tar du enklest på vinteren.

Preikestoltinden ser man ofte når man ferdes i Sjunkhatten nasjonalpark.
                                   
Teltplass er lett å finne i nasjonalparken.
                                   

Sjunkhatten byr på variert terreng, alt fra høyfjell til fjære. Avstandene er ikke avskrekkende, noe som gjør en tur inn i nasjonalparken variert og spennende. Vinterstid er det gjerne mye snø, og om sommeren er det frodig. Midt i mellom disse to sesongene kan det være til dels vått og fuktig.

Spennende område for en fluefisker! Skyene kan ligge lavt hvis man beveger seg opp i terrenget.

Fine muligheter for å finne seg litt ved til bålet er det også.



Kvaliteten på ørreten
i området er bra. Flere forskjellige ørretslag tyder på kultivering gjennom mange år. Noen av disse ørretstammene har evnen til å vokse seg virkelig store, mens andre stammer er mer gjennomsnittlige i sin vekstutvikling.

To ørreter tilhørende kategorien som kan vokse seg ganske stor. Begge ble tatt i løpet av noen minutter i et værskille, etter en lengre periode med lavtrykk og kald vind fra nord.

Det er som regel ikke vanskelig å skaffe seg matfisk i Sjunkhatten nasjonalpark. Men her som alle andre steder er vær og vind en faktor å regne med.

En bukett matfisk fanget på tross av været. Kvalitet og smak var upåklagelig.

Hvor skal man fiske?

Selv om nasjonalparken er godt tilrettelagt for ferdsel, betyr ikke det dårlig fiske. De nærmeste vannene fra bilvei kan by på fine fangster. Som alltid gjelder det å være på rett sted til rett tid, men sånn er det jo.
På en av mine turer inn i nasjonalparken møtte jeg på en erfaren fjellfant som hadde fisket en uke og var på vei hjem. Han fortalte om tregt fiske og vanskeligheter med å få nok til maten. Dette er typisk for nordlandsfjellene, er været feil, så er det feil. Denne dagen var det værskifte og han spådde et bedre fiske i dagene som kom. Han fikk rett.

Her kjøres en ørret i et lett tilgjengelig vann i Sjunkhatten. Utenfor sivet står det som regel en fisk eller to, utfordringen er å få de på land. Denne gangen gikk det bra.

Beveger man seg høyere opp i terrenget ligger vannene på rekke og rad. Er været av det vanskelige slaget er medbragt mat en lur ting. Men er været godt står det kun på fiskeren.

Lett kupert terreng og fine fiskevann i Sjunkhatten nasjonalpark.


At området er barnevennlig har alt vært nevnt. Dette er et flott område å lære barna friluftsliv, ta de med på sin første telttur eller for å fange sin første ørret. Men det er også et fint område når far eller mor vil ta seg en tur alene også. Det er en av tingene som gjøre denne nasjonalparken spesiell i mine øyne, den har noe for alle, innenfor overkommelige avstander for folk flest.

Belønningen etter noen timers fiske i Sjunkhatten nasjonalpark.

Praktisk info:
Fiskekort:
Området er delvis statsgrunn, men en del av området er privat grunn som forvaltes av flere utmarks- og grunneierlag. Fiskekort fås kjøpt for de fleste vann, og Valnesfjord Helsesportsenter er et sted å kjøpe fiskekort.

Kommentarer

Populære innlegg