Isfiske - mens vi venter på sommeren


Å pilke etter ørret og røye på isen er for noen en religion. Den aller beste tiden av fiskesesongen, og de kan knapt vente på å komme seg ut på ny og blank is for å lure opp edel fisk av hullet.
Jakt&Fiske, Alt om Fiske og Villmarksliv sine forsider vinterstid prydes av feite 2 kilos fisker som dras opp av hullet mens vanndråpene henger i lufta...


For egen del er fisking på isen et substitutt, men hva skal en fiskermann ta seg til når snøen ligger oppetter husveggen og gradestokken viser blå grader? Det er bare å kle på seg mengder med klær og komme seg på isen. Og når man først har fått på seg skiene og kursen mot fiskevannet er satt, er det ganske fint likevel.
En tidlig morgen i januar. På tide å starte fiskesesongen!

Isfiske er som annet fiske innhyllet i hemmeligheter både i forhold til hvor man finner varpene (gyteplasser for røye) og hvordan man skal lure de opp på isen. Men som med fisket sommerstid er det "basic" som gjelder for de av oss som ikke kan alt og vet alt. Så over til det praktiske for å få fangst på isen:
Isbor:
Finnes mange forskjellige typer, jo nærmere tusenlappen de koster jo lettere er det å bore seg hull.
Alternativt kan andres pilkehull benyttes når de er forlatt, og dermed spare kroner og vekt.
Agn:
Maggot fungerer generelt best hele isfiskesesongen, både i januar og april/mai. Meitemark kan også fungere bra, men da på senvinteren. Noen mener at reker og ost er bra agn også.
Pilkeutstyr:
Du trenger en pilkestikke og røyeblink. Dette selges som regel samlet i et sett og koster 150-200kr og fungerer veldig bra til røyefiske. Men bytt ut til tynnere og litt lengre senestump mellom røyeblink og krok, og sett på en mindre krok også når du først er i gang.
Et utvalg pilkestikker man får kjøpt på de fleste sportsbutikker med fiskeutstyr. På den til høyre har jeg har satt på en gammel fluesnelle. De er agnet med mormyska, våtflue, røyeblink og røyeblink med lysdiode som blinker i vannet.

Røyeblink! Røya er en nysgjerrig fisk, og røyeblink fungerer bra.

Ørret er mer skeptisk av seg så her kan du bruke mormyska, som er en liten dråpeformet metallklump med en krok i enden, og agne med maggot. Teknikken er som følger: fiskes med små rykk og napp og bevegelser. Begynn på bunn og sveiv inn litt for hvert 5. minutt du ikke får napp.

En gullfarget mormyska agnet med både røde og hvite maggot. Sånn for sikkerhetsskyld. Sterke farger på mormyskaen gjør ingenting, tvert i mot.

Når er det bra å fiske på isen?
Når isen er trygg! Utover det kan det nevnes at fra desember til februar er det først og fremst røya som er aktiv. Ørreten står i dvale og våkner ikke til liv før i mars/april. Men ingen regel uten unntak...

Røyene lot seg lure en kald dag i januar. På sånne dager er en varmekilde som for eksempel et bål helt nødvendig for at det skal være en trivelig opplevelse.

På senvinteren er det mer trivelig å fiske på isen, både temperaturer og dagslys er bedre.
På de store by-nære vannene er det gjerne mange som fisker, både barn og voksne. Det betyr mange ferdig pilkehull og et synlig veinett som viser hvor folk mener fisken holder til.


Hvor skal man fiske?
Lokal kunnskap om vannet man vil fiske på er egentlig ganske viktig. Det er vanskelig å se om det er grunt eller dypt gjennom isen når det ligger snø oppå, så det er en fordel om man har sett vannet sommerstid.
En måte å skaffe seg informasjon om vannet man skal fiske på, er å bruke finn.no sine kart. Velg "flyfoto" når du har funnet frem til vannet ditt, så ser du hvor det er grunner og hvor det er dypt.
Men har man ikke lokalkunnskap, er det lurt å se hvor andre har fisket.
Finner du en slik "autostrada" i dypsnøen som leder til et pilkehull, er sjansen stor for at du er på rett plass.

Og finner man først røyene, blir det gjerne flere enn en på kroken.

Er vannet derimot uten spor etter folk, begynn å bore hull 10 meter fra land og se om det er for grunt eller passelig. Bruk det som utgangspunkt for de neste hullene du borer.
Ikke lett å se hvor andre har fisket her. Ta utgangspunkt i ti meter fra land og bore det første hullet.

Gode fiskevann i området er Soløyvatnet og Vatnvatnet. Her er det lett å få fisk, og noen ganger masse fisk.  I tillegg kan jeg nevne Valnesvatnet og Sætervatnet også. Sistnevnte befinner seg i Fridalen i Sjunkhatten nasjonalpark og er både en fin skitur og et fint vann å isfiske på. Disse vannene er store, og i mars og april er det alltid noen som har vært der før deg. Dermed har du et veikart å gå ut i fra. Se etter pilkehull og eventuelt blodspor etter fisk.

Får man ikke fisk på første forsøk, er som regel turen fin uansett. Isen er flat og det er lite motbakker.
Det gjelder å nyte naturen og tanken på at våren snart kommer.
 ...og glede seg til neste tur og drømme om fangst i fine farger.


Praktisk info:
Maggot og meitemark fås kjøpt på sportsbutikker
Fisketips for bruk av røyeblink eller mormyska finner du på google.no


Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg